نکاتی که در انتخاب طوطیها باید بدانیم
- طوطیان وحشی که زندهگیری میشوند، اگر چه قیمت کمتری دارند ولی خوی وحشیگری در آنان فراوان بوده و حتی در برخی موارد برای صاحبان خود خطرناک میباشند. طوطیهای وحشی رفتاری تهاجمی داشته و در نتیجه نگهداری آنان بسیار سخت میباشد.
- بر خلاف طوطیان وحشی طوطیهای پرورشی (آنهایی که در اسارت به دنیا آمده اند)، بسیار اهلیتر بوده و بهراحتی با انسان خو میگیرند.
- بسیاری از افراد پرنده را بهخاطر زیبایی آن خریداری میکنند. این دلیل برای خرید پرنده و مخصوصا طوطیسانان نادرست است زیرا که طوطیسانان مشابه جواهرات نیسند و نیازهای بسیاری دارند.
- بسیاری از مردم طوطیها را بهخاطر حرف زدنشان خریداری میکنند. اگر چه حرف زدن طوطیها بسیار شگفت انگیز است ولی این جذابیت، در سایه بیتوجهی صاحب پرنده بسیار سریع از دست میرود. اینگونه افراد بهتر است طوطیهایی را خریداری نمایند که در حال حاضر حرف میزنند؛ زیرا که بسیاری از طوطیها قابلیت حرف زدن را بهدست نمیآورند. درصورتیکه صاحب پرنده تنها به علت صحبت کردن تمایل به خرید طوطی دارد بهتر است از آن منصرف شده و بهجای آن یک رادیو خریداری کند.
- خرید طوطی به خاطر تمیزی پرنده. این نکته که پرندگان موجوداتی تمیز اند کاملا اشتباه است زیرا که این گونه از پرندگان بسیار کثیف بوده و این ویژگی تغییر ناپذیر است. پرندگان در طبیعت دائما زیر پای خود را کثیف میکنند و این ویژگی در دنیای اسارت به هیچ عنوان تغییر نخواهد کرد.
- صاحبانی که به صدا حساس میباشند. بهطور کلی پرنده ساکت مخصوصا طوطی ساکت، طوطی مریض است و در حالت سلامت عمده طوطی سانان بسیار پر سر و صدا هستند.
- خریدارانی که طوطیها را دوست دارند ولی از گاز گرفته شدن بسیار میترسند. تقریبا تمامی طوطی ها گاهی گاز میگیرند و درصورتیکه این ترس به طور همیشگی در صاحب پرنده باشد، مانع از ایجاد رابطه صحیح میان آن و پرنده میشود.
- انسانهایی که ساعات زیادی از روز را به کار در بیرون مشغول اند و یا زیاد به سفر میروند. طوطی سانان به کسی نیاز دارند که بتواند ساعات طولانی با پرنده باشد و بتواند با آنها رابطه عاططفی برقرار نماید.
- فردی که دچار آسم و یا بیماری تنفسی است. درصورتیکه فرد دچار این بیماری ها است بهتر است پرنده را نگه ندارد زیرا که مخصوصا برخی از طوطیها مثل عروس هلندی، طوطی خاکستری آفریقایی و مخصوصا کوکاتوها (باراتا) از سطح پوست خود شورههایی را تولید میکنند که میتواند سبب مشکلات تنفسی شود.
- بهصورت یک قانون ساده، میزان فضای قفس لازم برای طوطیها دو برابر اندازه بالهای آن در حالت باز میباشد.
- میزان فعالیت پرنده هم در انتخاب فضای مناسب نگهداری موثر است. بهعنوان مثال طوطیهای بزرگی همچون آرا و باراتا را شاید نتوان در آپارتمانهای کوچک نگهداری نمود زیرا که فضای زیادی را نیاز دارند.
- در برخی پرندهها مثل خانواده سارسانان بهدلیل قدرت پرواز افقی، طول فضای قفس بسیار اهمیت پیدا میکند. این درحالیست که طوطیها بیشتر تمایل به بالا رفتن و پائین آمدن دارند، درنتیجه فضای قفس آنها باید بهگونه ای باشد تا این نیاز پرندگان را برآورده نماید.
- بسیاری از پرندههای کوچک همچون قناری و مرغ عشق درصورتیکه شرایط بهداشتی برای آنان فراهم شود و جیره مناسبی را دریافت کنند، طول عمری بیشتر از بسیاری از نژادهای سگ خواهند داشت.
- به طور کلی بیان میشود که طوطیسانان پرندگانی با تولید صدای فراوان میباشند. درصورتیکه شما نیاز به حیوان خانگی کاملا ساکت دارید، بهتر است یک خزنده و یا ماهی تهیه کنید.
- برخی از انواع طوطی سانان نسبت به برخی دیگر صدای کمتری تولید میکنند، در نتیجه پرندههایی نظیر مرغ عشق و عروس هلندی برای نگهداری در آپارتمان بهتر میباشند. درصورتیکه بسیار به صدا حساس هستید و همچنین به خرید پرنده تمایل دارید، فنچ و قناری گزینههای مناسبتری هستند.
- اگر در خانهای زندگی میکنید که صدای پرنده همسایهها را اذیت میکند، بهتر است پرندهای از اعضای خانواده طوطیسانان را تهیه نکنید زیرا که ذات طوطیسانان تولید صدای زیاد می باشد.
- نحوه زندگی متفاوت آدمیان و شخصیت آنان باید بهگونهای باشد تا زمان کافی را برای سپری کردن با پرنده داشته باشند و این در حالی است که عمده مردم چنین وقتی را ندارند. طوطی سانان علاوه بر آب و غذا و تمیز کردن محیطشان به رفتارهای اجتماعی نیز نیاز دارند.
- باید توجه داشت که تنها حیوانی که بطور کامل از انسان اطاعت می کند، سگ میباشند. پرندهها سگ هایی پر دار نیستند و در عمده موارد توان رام شدن با انسان را ندارند.
۱۹-در بحث نوع رفتار اجتماعی علاوه براین که گونههای مختلف طوطیها رفتار متفاوتی دارند، گاها این اختلاف ها در بین جنس نر و ماده یک گونه هم دیده می شود؛ بهعنوان مثال رفتار تهاجمی در طوطیهای آمازون نر بسیار مشهودتر از طوطی های ماده میباشد. حتی این اختلاف میتواند در افراد مختلف یک نژاد نیز بسیار متفاوت باشد.
دکتر محمد ملکان ( متخصص بیماری های پرندگان)