گیاهان و نقش آنها در آکواریوم
گیاهان زنده نقش مفیدی در آکواریوم ایفا می کنند این گیاهان پناهگاه مناسبی برای ماهی بوده و همچنین بستر مناسبی برای تخمگذاری آنها می باشند برخی از ماهی ها علاقه خاصی به خوردن انواع گیاهان موجود در آکواریوم دارند. علاوه بر تأمین زیبایی بیشتر آکواریوم از مهمترین نقش گیاهان می توان کمک آنها در کنترل و جلوگیری از رشد بی رویه جلبک ها را نام برد.همچنین گیاهان در نتیجه فتوسنتز، اکسیژن مورد نیاز موجودات زنده را تولید کرده و گاز کربنیک حسن حاصله از تنفس ماهی ها را جذب کرده و تبدیل به ماده می نمایند.
اطمینان از رشد کافی این گیاهان، مستلزم وجود نور مناسب در آکواریوم می باشد. اگر مسئله افزایش درجه حرارت آب موجود در آکواریوم مطرح نباشد، گیاهان استفاده از نور مستقیم خورشید را ترجیح می دهند. بنابراین به منظور تأمین رشد کافی و مناسب گیاهان و عدم تغییر درجه حرارت آب، استفاده از نورهای مصنوعی کم و بیش ضروری به نظر می رسد. کاشت صحیح گیاهان مناسب آکواریوم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در صورتی که از فیلترهای تعبیه شده در زیر ماسه ها استفاده نشده باشد، ترکیبی از خاک باغبانی و تورب ( زغال سنگ نارس ) در زیر سنگ ریزه های کف مخزن، کود گیاهی مناسبی برای بیشتر گیاهان می باشند.
برخی از متخصصین معتقدند که استفاده از فیلترهای تعبیه شده در زیر سنگ ریزه ها به رشد مناسب گیاه صدمه می زند. بنابراین در صورتی که استفاده از این نوع فیلترها مد نظر باشند بهتر است گیاهان را در سینی های کم عمق که با مخلوطی از خاک و تورب پر شده اند، کاشت و سپس این سینی ها را در زیر سنگ ریزه ها جاسازی کرد. به منظور رشد بیشتر گیاهان، می توان از کودهای گیاهی و غذای گیاه که به صورت قرص و مایع در فروشگاه های لوازم آکواریوم در دسترس می باشند استفاده کرد.
به خاطر داشته باشید که گیاهان موجود در آکواریوم همانند ماهی ها، آبی را ترجیح میدهند که پارامترهای مشخصی ( به خصوص از لحاظ درجه حرارت، PH و سختی ویژه آب ) داشته باشد بنابراین تهویه بیش از حد، میتواند سبب خروج بیش از حد گاز کربنیک موجود در مخزن که گیاهان از آن برای تولید ماده غذایی استفاده میکنند، شود.
انواع گیاهان آکواریومی:
تنوع گیاهان آکواریومی بسیار زیاد می باشد.اما به طور کلی، گیاهان آکواریومی به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
۱- گیاهان آکواریومی روآبی : گیاهان روآبی، در سطح آب شناور می باشند و علاقهای به ریشه دواندن در خاک ندارند. این گیاهان در خاک ریشه نمیدهند و خود را به سطح آب میرسانند. قسمتهایی از گیاه روآبی که به دل خاک وارد میشود، به تدریج از بین میرود. گیاهان روآبی زیبایی خاصی دارند؛ اما در صورت رشد بیش از اندازه، این گیاهان تمام سطح آب را میپوشانند و مانعی برای رسیدن نور به داخل آکواریوم می شوند. معروفترین گیاه آکواریومی روآبی، گیاه «آزولا» می باشد، که در بازار ایران به وفور پیدا میشود.
۲ – گیاهان آکواریومی میان آبی : این گیاهان آکواریومی، ریشه زیادی ندارند و بیشتر توسط بستر نگهداری میشوند و در میانه آکواریوم معلق می باشند. معروفترین گیاه میان آبی، «آلودئا» می باشد. که در بازار ایران بسیار رایج و در دسترس می باشد.
۳- گیاهان آکواریومی زیرآبی : گیاهان زیرآبی، گیاهانی هستند که ریشه آنها در بستر و در دل خاک قرار میگیرند. این گیاهان، مواد مغذی لازم برای رشد خود را از خاک دریافت میکنند. گیاهان زیرآبی، جزو زیباترین و بادوامترین گیاهان آکواریومی می باشند. تنوع گیاهان زیرآبی بسیار زیاد است. گیاهانی نظیر «کریپتون» و «گندمی» از جمله گیاهان آکواریومی زیرآبی هستند. گیاهان آکواریومی زیرآبی بسیار رایج و مجبوب هستند.